zwyczajni i niezwyczajni... w sieci
STARTFORUMBLOGIGALERIAKONTAKT/ WSPÓŁPRACADORADCA PRAWNYPORADY DIETETYKA
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Nawigacja
START
FORUM
BLOGI
GALERIA
LINKI

Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 132
Najnowszy Użytkownik: wehnRhync

Ostatnio online
AlicjaSz00:24:00
Karolina00:44:39
MG Elucha03:08:43
Tomasz Cz 1 week
Asiunia 2 weeks
wehnRhync 2 weeks
andriu 2 weeks
PraZmaGah 9 weeks
PoBoGah11 weeks
mslrijiinu11 weeks

NASZE BLOGI

Jeżeli i Ty masz ochotę prowadzić tu swój blog

(oczywiście bezpłatnie),

zarejestruj się

i napisz

Prywatną Wiadomość (PW) do Administratora


DARMOWA PORADA PRAWNA


POLUB NAS!


Zabieg wszczepienia stymulatorów osobom w śpiączce
- Tomasz Cz








Zabieg wszczepienia stymulatorów osobom w śpiączce

Eksperymentalny zabieg wszczepienia stymulatorów czterem osobom w śpiączce przeprowadzi w tym tygodniu w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Olsztynie prof. Wojciech Maksymowicz wraz z prof. Isao Moritą z Japonii. Jest szansa, że po zabiegu pacjenci odzyskają świadomość.

Zabieg przynosi poprawę stanu pacjenta w około 60 proc. przypadków. Dotychczas operacje wszczepienia takiego stymulatora przeprowadzano tylko w Japonii. Współtwórcą tej metody jest prof. Isao Morita.

"Metoda elektrycznej stymulacji rdzenia kręgowego i mózgu ma zastosowanie w wielu chorobach, jednak w przypadku śpiączki daje szansę chorym, którym nic wcześniej nie mogło pomóc" - powiedział PAP prof. Wojciech Maksymowicz kierownik Kliniki Neurochirurgii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Olsztynie.

"Sam stymulator umieszczany jest na tułowiu, co ułatwia jego obsługę, zaś wprowadzone do kanału kręgowego elektrody - nad oponą twardą rdzenia" - opisał neurochirurg.

Efekt zabiegu nie jest natychmiastowy. "Jak wykazały badania prowadzone metodą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego, w pobudzanej codzienną elektrostymulacją tkance nerwowej poprawia się przepływ krwi, co sprzyja procesom naprawczym. Nie ma natomiast dowodów, że stymulacja przyczynia się do powstawania nowych komórek nerwowych. Z czasem część pacjentów może nawiązać kontakt z otoczeniem" - wyjaśnił prof. Maksymowicz.

Wśród czwórki czekającej na wszczepienie stymulatora jest pozostająca od 16 lat w stanie minimalnej świadomości 22-letnia Ola Janczarska - córka aktorki Ewy Błaszczyk. Na zabieg czeka również młody mężczyzna, który dwa lata temu doznał niedokrwienia mózgu; pacjentka po doznanym przed rokiem urazie głowy oraz pacjentka pozostająca w stanie ograniczonej świadomości od dwóch lat.

Wszyscy mają być wkrótce operowani - jeśli nie zdarzy się coś nieprzewidzianego, na przykład uniemożliwiająca zabieg infekcja.

Podano za PAP - Nauka w Polsce.

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 16/05/2016 20:45
0 Komentarzy
256 Czytań - Drukuj

Zmarła Maria Czubaszek
- Tomasz Cz







Nie żyje Maria Czubaszek - polska pisarka, satyryk, autorka tekstów piosenek, scenarzystka, felietonistka, dziennikarka, komentatorka "Szkła kontaktowego". Dziennikarka zmarła 12 maja 2016 r. w wieku 76 lat. Maria Czubaszek urodziła się w Warszawie 9 sierpnia 1939 r. Pracę rozpoczęła w 1960 w Programie I Polskiego Radia. Pisała teksty do muzyki m.in. Andrzeja Dąbrowskiego, Alibabek, Ewy Bem czy Grzegorza Markowskiego. 20 maja 2009 roku od ówczesnego ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bogdana Zdrojewskiego odebrała Złoty Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Była stałą komentatorką "Szkła kontaktowego" nadawanego w TVN24. (http://www.tvn24.pl)

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 13/05/2016 22:40
1 Komentarzy
270 Czytań - Drukuj

Niebo za oknem czyli..... tranzyt Merkurego.
- Tomasz Cz








Już w poniedziałek (9 maja) będziemy świadkami tranzytu Merkurego. O tym niecodziennym zjawisku rozmawiamy z Przemysławem Rudziem, pochodzącym z Elbląga muzykiem, popularyzatorem astronomii i pracownikiem Departamentu Edukacji Polskiej Agencji Kosmicznej.

Co kryje się pod tajemniczym pojęciem tranzyt Merkurego?

W najbliższy poniedziałek, mniej więcej o godzinie 13.15 polskiego czasu, niewielka, okrągła czarna kropka pojawi się od wschodniej strony tarczy słonecznej i zacznie powoli wędrować na jej tle. Kropka ta to Merkury, najbliższa Słońcu planeta, która przez kilka kolejnych godzin przebywać będzie prawie dokładnie na wyimaginowanej linii łączącej Ziemię z gwiazdą centralną Układu Słonecznego. Właśnie to rzadkie geometryczne ustawienie trójki ciał niebieskich sprawia, że z powierzchni Ziemi możemy w ciągu dnia obserwować planetę, która w normalnych warunkach sprawia przeważnie wiele trudności, aby ją dostrzec. Dzieje się tak dlatego, ponieważ oddala się na niebie od Słońca tylko na niewielką odległość kątową, przez co ginie w jego oślepiającym blasku. W praktyce trzeba więc wyczekiwać do maksymalnych wychyleń Merkurego, tzw. elongacji, kiedy odszukać można go nisko nad horyzontem, tuż przed wschodem Słońca lub na krótko po jego zachodzie.

Czyli w poniedziałkowe popołudnie warto spojrzeć w niebo...

Tak. Przez kilka godzin będziemy w czasie rzeczywistym śledzić ruch odległej planety w jej odwiecznym tańcu wokół Słońca. Koniec majowego zjawiska będzie miał miejsce już po lokalnym zachodzie Słońca. Warto dodać, że Merkury jest najbliższą i zarazem najmniejszą planetą w Układzie Słonecznym, która w zestawieniu z gwiazdą centralną wydaje się być wręcz mikroskopijnie mała. Planeta zasłoni więc tylko niewielki ułamek jego żarzącej się powierzchni. Warto jednak poświęcić chociażby kilkanaście minut, aby stać się naocznym świadkiem rzadkiego i spektakularnego zjawiska, dołączając tym samym do tysięcy obserwatorów-pasjonatów, rozsianych z teleskopami po całym świecie.

Tranzyt Merkurego będzie można oglądać w internecie, ale na pewno większym przeżyciem będzie zobaczenie go na własne oczy. Powiedz jak w ciągu dnia przygotować się do jego obserwacji?

Należy bezwzględnie przestrzegać zasad bezpieczeństwa właściwych dla obserwacji Słońca. Z uwagi na jego oślepiające światło, należy bezwzględnie wyposażyć nasz instrument optyczny: lornetkę czy teleskop w specjalny filtr obiektywowy, szklany lub mylarowy. Próba obserwacji gołym okiem grozi trwałym uszkodzeniem lub nawet utratą wzroku.

Tranzyty Merkurego, podobnie jak i Wenus, nie są chyba zbyt częstymi zjawiskami?

To prawda. Choć w ostatnich latach dopisało nam wyjątkowe szczęście, aby obserwować je oba. Ostatnie tranzyty Merkurego miały miejsce w 1999, 2003 i 2006 roku. Aktualnie jesteśmy w przeddzień tegorocznego tranzytu, a na następne poczekamy do listopadowych zjawisk w latach 2019 i 2032. W przypadku Wenus tranzyty są jeszcze rzadsze. Obserwowaliśmy je w 2004 i 2012 roku, a następne będą cieszyć oczy naszych mocno już sędziwych wnuków, oraz pra- i praprawnuków w roku 2117 i 2125.

Aleksandra Szymańska Źródło: Dziennik Elbląski

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 09/05/2016 20:29
0 Komentarzy
246 Czytań - Drukuj

Nauka czyli....nowe kwiaty z Kortowa!
- Tomasz Cz





Nauka czyli....nowe kwiaty z Kortowa!


Jest ciemnopurpurowa, bezwonna i nie straszne jej zimno. Queen of Kortovo to nowa odmiana lilii, wyhodowana w olsztyńskim Kortowie, a zarejestrowana przez Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze w Londynie. Aby ją uzyskać, wykorzystano 30 tys. nasion, a potem poddano surowej ocenie - kilku tysięcy kryteriów.

Każdego roku Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze w Londynie rejestruje około 200 odmian nowych kwiatów. Niedawno na tę długą listę wpisano też lilię Queen of Kortovo, wyhodowaną przez dr Beatę Płoszaj-Witkowską z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM).

Nowa lilia ma kolor ciemnej purpury, jest odporna na zimno, dzięki czemu może zimować w gruncie, a kwitnienie rozpoczyna dość późno r11; około 15 lipca. Zgodnie z zamysłem jej twórczyni jest też bezwonna - aby mogły podziwiać ją również osoby uczulone na zapach lilii.

Aby uzyskać nową odmianę lilii, dr Beata Płoszaj-Witkowska wykorzystała dwie odmiany lilii: Bornim i Pająk. Z 50 posadzonych cebul Bornim i pyłku z Pająka uzyskała około 30 tys. nasion. Po dokładnej analizie wybrała 468 tych, które miały zarodki. Potem wysiała je do gruntu. Wykiełkowało 200, spośród których 50 dało pierwsze kwiaty. W pierwszym roku zakwitło pięć z nich, a w następnych latach kolejnych 35. Wśród nich była właśnie Queen of Kortovo.

Aby można ją było zarejestrować w Królewskim Towarzystwie Ogrodniczym w Londynie, trzeba było poddać ją bardzo surowej ocenie. Towarzystwo wyznaczyło w sumie kilkadziesiąt kryteriów, które trzeba uwzględnić rejestrując nową odmianę. "Okazało się, że nasza lilia ma szansę je spełnić, dlatego szybko zdecydowaliśmy się na rejestrację" - wyjaśnia rozmówczyni PAP. "Ocenia się m.in. porę kwitnienia, wysokość rośliny, liczbę kwiatów na pędzie, szerokość płatka zewnętrznego, szerokość i długość płatka wewnętrznego, liczbę kropek. Potem przyszła kolej na barwę: płatków okwiatu, liści, pędu, szyjki, nitki pylnikowej, pyłku. Przy czym do oceny barw jest nawet specjalny katalog barw, który działa niczym próbnik do farb. Nasza lilia ma w nim barwę nr 46A - opisuje dr Płoszaj-Witkowska.

Zanim ją poznamy, w ogrodach UWM będzie można oglądać Queen of Kortovo. Być może to najlepsza okazja by zobaczyć ją na własne oczy, bo na razie występuje ona tylko w kilku egzemplarzach i nie wiadomo, czy będzie produkowana na szerszą skalę oraz czy będzie można ją kupić i zasadzić we własnym ogródku.


Podano za PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska
Jak "rodziła się" ciemnopurpurowa królowa Kortowa
28.04.2016 Przyroda Źródło: dr Beata Płoszaj-Witkowska; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 28/04/2016 13:44
0 Komentarzy
274 Czytań - Drukuj

Gęsty dip.
- POMYSŁOWA PANI DOMU !









Jogurty są najpopularniejszym składnikiem do sosów na zimno. Ale jeśli chcemy mieć gęsty dip to zamiast jogurtu naturalnego doskonale nam się sprawdzi naturalny serek kanapkowy. Niektóre firmy mają bardzo gładkie twarożki.


powiększ


Dodane przez AlicjaSz
dnia 18/04/2016 19:49
0 Komentarzy
270 Czytań - Drukuj

Kanapki dla niejadków
- MG Elucha





Mój Syn zaskoczył mnie ostatnio kanapkami. Zrobił je sam, z niewielką moją pomocą. Mimo swojej niechęci do warzyw talerzyk zostawił pusty :).
Może jakiś niejadek skorzysta z Jego pomysłów?






powiększ


powiększ





Dodane przez MG Elucha
dnia 11/04/2016 17:08
0 Komentarzy
285 Czytań - Drukuj

Pamiętam
- Asiunia





Pamiętam czasy, gdy miałam świeże spojrzenie na świat, spojrzenie nieskażone wielością i różnorodnością wiadomości i manipulacji.
(Może się wydawać dziwne, że tak o tym spojrzeniu piszę, wiadomo, że zawsze manipulacje są i będą. Jednak wtedy były czasy, gdy mediów było mniej. Oraz czasy, gdy programów w telewizji było zdecydowanie mniej).
Kiedy już uznałam z ogromnym zaskoczeniem, że nie wszystko to, co powie nauczyciel, jest "święte", kiedy zrozumiałam, że mama nie jest wszechmocnym siłaczem, zaczęłam myśleć... (Kolejna dygresja konieczna. Nie znaczy to, że wcześniej nie myślałam, jednak moje myślenie było "uproszczone", jeśli tak to można nazwać).
Obserwując świat...
Zastanawiałam się, czemu sprzeczności, skrajności i brak logiki występują bardzo często. Zastanawiałam się, czemu innym to nie przeszkadza.
Widziałam najprostsze rozwiązania, których nie stosowano, a zamiast nich występowały te dużo trudniejsze.
Patrzyłam z zaskoczeniem na elementy rzeczywistości, które moim zdaniem w normalnym społeczeństwie nie powinny były występować.
Odkrywałam fragmenty świata, który daleko odbiegał od tego, jaki powinien być. Jaki powinien być w moich oczach - prostszy, spokojniejszy... lepszy.
Wspomnienie powyższe przyszło nagle, uderzyło mnie bez uprzedzenia, zamajaczyło przez chwilę i ... rozmazało się...
Zaczęłam w myślach spoglądać na obecny czas. Prędko zamknęłam oczy.
Być może jest to kwestia tego, że więcej widzę, może tego, że widzę inaczej i że widzę przez pryzmat wielu rozmaitych przeżyć...
Kwestia oswojenia się...
Mimo wszystko, nieraz oczy uchylają się lekko i wtedy dusza woła o pomstę.
Niezbyt dobre rozwiązania bywają zastąpione gorszymi. Kiedy już się wydaje, że rozwiązanie jest złe, okazuje się, że - żaden kłopot - można wprowadzić gorsze. I zapomina się, że nie na tym polega rozwój, aby ludzie mieli byle jak - w imię dobra innych ludzi. ( Zdaję sobie sprawę, że są tacy, co chętnie zakwestionują powyższe, ale i tak uprę się przy swoim).
Wymieniać przykłady - chciałabym. Może kiedyś, nie dziś. Dziś - kiedy zaczynam jakieś zdanie, emocje sięgają zenitu - i kasuję słowa... Może kiedyś podam przykłady, jak już nieco ochłonę.



Dodane przez Asiunia
dnia 31/03/2016 21:11
0 Komentarzy
297 Czytań - Drukuj

Kurczak pieczony z pomidorowo-paprykowym sosem
- Paulina Dietka






Kurczak pieczony z pomidorowo-paprykowym sosem


W 100 g:
kcal- 75,704
białko - 7,38
tłuszcz - 4,16
węglowodany- 2,61

Składniki:

1 średni kurczak
1 duża cebula pokrojona w plasterki
1 duża papryka
kilka posiekanych ząbków czosnku
3/4 szklanki sosu pomidorowego
3 łyżki cukru
sól
limonka lub cytryna
olej

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć limonką i posolić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. W brytfannie rozgrzać olej i włożyć do niej kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika. W międzyczasie wymieszać czosnek, cukier, sos pomidorowy i sól. Chwilę gotować razem, a następnie dodać plastry cebuli i pokrojoną na kawałki paprykę. Kiedy kurczak zacznie się rumienić wyjąć go z piekarnika. Usunąć olej, a zamiast niego wlać sos. Włożyć ponownie kurczaka i piec ok. 20 minut. Podawać z ryżem.

Dodane przez Paulina Dietka
dnia 30/03/2016 16:36
0 Komentarzy
360 Czytań - Drukuj

WESOŁYCH ŚWIĄT !
- Administrator







powiększ





Dodane przez MG Elucha
dnia 26/03/2016 14:23
2 Komentarzy
250 Czytań - Drukuj

Schudnij do lata cz 3 i 4
- Paulina Dietka









Dzień 15


Posiłek I


Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Ser twarogowy chudy Pół kostki
Jogurt naturalny 3 łyżki
Rzodkiewka 3 główki
Woda z cytryną Szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata Szklanka

Posiłek II

Jabłko Duże
Woda

Posiłek III

Kulebiak z ryżem, mięsem z indyka i warzywami 2 sztuki
Herbata owocowa Szklanka

Składniki
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 gram mięsa z udźca indyka
100 gram ryżu
1 czerwona papryka
pół cukinii
pół cebuli
jeden ząbek czosnku
garść bazylii
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
łyżka oliwy
500 ml przecieru pomidorowego
ćwierć cebuli czerwonej
dwie garście bazylii
łyżka klarowanego masła
łyżka śmietany 12 %
sól, pieprz, cukier

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka i dusimy pod przykryciem bardzo często mieszając. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, przyprawy, pastę pomidorową oraz posiekaną bazylię.
Smażymy często mieszając ok. 5-10 minut.
2. Farsz mięsno - warzywny mieszamy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
3. Przed nałożeniem farszu na ciasto należy go lekko przestudzić.

Przygotowanie kulebiaka:
1. Przestudzony farsz wykładamy na ciasto francuskie zostawiając marginesy z każdej strony. Zwijamy delikatnie w roladę. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (najlepsze jest prostokątne w formie keksówki) 25-30 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania rumianego koloru.
Przygotowanie sosu:
1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i przyprawy. Dusimy 4-5 minut.
2. Zabielamy śmietaną i "blendujemy" w blenderze na jednolitą, gładką masę. Można zostawić sobie kilka listków bazylii do dekoracji.

Posiłek IV

Kefir Szklanka
Banan Mały
Otręby pszenne Łyżka

Posiłek V

Mix sałat Garść
Papryka ćwierć
Mozzarella Pół kulki
Pomidor połowa
Sos winegret łyżka
Herbata zielona lub czerwona Szklanka
Wino Lampka
Dzień 16


Posiłek I


Muesli 4 łyżki
Cynamon Do smaku
Jabłko średnie
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Otręby pszenne łyżka
Lub
Chleb razowy 3 kromki
Twaróg chudy 3 plastry
Awokado połowa
Pomidor cały
Jogurt naturalny 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym oraz pomidorem i awokado drobno rozdrobnionymi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Posiłek II

Banan duży
Woda

Posiłek III

Brązowy ryż Pół woreczka po ugotowaniu
Brokuł/Pomidor Pół/średni
Papryka ćwierć
Groszek mrożony Pół szklanki
Cebula połowa
Kukurydza Pół szklanki
Oliwa/ olej rzepakowy łyżka
Natka pietruszki łyżka
Sól, pieprz Do smaku

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i do warzyw dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

Posiłek IV

Pomarańcza Duża
Woda


Posiłek V

Sałata lodowa Garść
Mozzarella Pół kulki
Pomidor połowa
Płatki migdałowe łyżeczka
Sos winegret łyżka
Bazylia Do smaku
Chleb pełnoziarnisty Kromka
Masło orzechowe łyżeczka
Herbata zielona lub czerwona Szklanka

Dzień 17


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Cynamon Do smaku
Mandarynka 2 sztuki
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Pomarańcza 2 sztuki
Woda

Posiłek III

Pełnoziarnista tortilla 2 placki
Sałata lodowa 3 liście
Pomidor cały
Chuda wędlina 3 plastry
Twaróg półtłusty łyżka
Chrzan łyżeczka
koperek łyżka

Tortillę smarujemy pastą. Przykrywamy sałatą i szynką. Zawijamy w rulon. Przekrawamy na pół. Jemy z sałatką z pomidora.

Posiłek IV

Banan duży
Budyń śmietankowy miseczka 300 ml
Woda

Posiłek V

Kefir Szklanka
Owoce mrożone Szklanka
Banan mały
Pieczywo żytnie kromka
Herbata zielona lub czerwona Szklanka




Dzień 18


Posiłek I

Jajko na miękko 1 sztuka
Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Szczypiorek łyżka
Woda z cytryną Szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Mieszanka studencka Garść
Woda

Posiłek III

Pełnoziarniste tagliatelle z sosem na bazie pomidorów Miseczka -300 g
Woda z cytryną Szklanka

80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
1-2 ząbki czosnku
łodyga selera naciowego
3 suszone pomidory
łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
sól

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę. Lekko solimy.
4. Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody. Sos ma być gęsty.
Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę.
5. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.

Posiłek IV

Gruszka średnia
Woda

Posiłek V

Zupa krem z pomidorów miseczka
Brązowy ryż 1/3 woreczka po ugotowaniu
Herbata zielona lub czerwona Szklanka

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 10 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.


Dzień 19


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Cynamon Do smaku
Jabłko średnie
Otręby pszenne łyżka
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Lub Omlet z
2 jaja
Pieczarki r11; 4 sztuki
Pomidor r11; mały
Szczypiorek r11; 2 łyżki
Mleko 2% - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Herbata lub kawa z mlekiem Szklanka
Woda z cytryną Szklanka

Posiłek II

Chleb chrupki 2 kromki
Twaróg chudy 2 plastry
Zielony ogórek 6 plastrów
Kiełki łyżka
Sok marchwiowy Szklanka

Posiłek III

Zupa ogórkowa z łyżką śmietany 12% - talerz
Filet rybny 1 filet
Pieprz cytrynowy Do smaku
Ziemniaki 3 sztuki
Koperek łyżka
Cebula pół
Włoszczyzna szklanka
Koncentrat pomidorowy łyżeczka
Oliwa/ olej rzepakowy łyżka

Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mrożoną włoszczyznę. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką na 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę (ilość do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Rybę oprószoną pieprzem cytrynowym wkładamy do sosu i dusimy ok. 10-15 minut.

Posiłek IV

Jabłko Duże
Woda

Posiłek V

Owoce mrożone szklanka
banan mały
Chleb chrupki 2 kromki
Herbata zielona lub czerwona szklanka
Wino Lampka



Dzień 20


Posiłek I

Grahamka 1 sztuka
Margaryna łyżeczka
Ser twarogowy chudy 2 plastry
Sałata 2 liście
Kiełki łyżeczka
Woda z cytryną Szklanka
Herbata lub kawa z mlekiem Szklanka

Posiłek II

Grejpfrut Duży
Orzechy włoskie 5 sztuk
Woda

Posiłek III

Naleśniki z rukolą 2 sztuki
Woda z sokiem żurawinowym

Składniki:
4 naleśniki
4 garście rukoli
pół kostki sera feta
ząbek czosnku
łyżka śmietany 12 %
łyżeczka masła klarowanego
sól

1. Na rozpuszczone masło wrzucamy liście szpinaku. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy na maleńkim ogniu często mieszając.
2. Do zblanszowanych liści dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę fetę i śmietanę. Dusimy 1-2 minuty. W razie potrzeby dosalamy (ostrożnie z solą bo feta jest słona)
3. Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki.

Posiłek IV

Ananas 4 krążki
Woda

Posiłek V

Mozzarella Pół kulki
Pomidor średni
Bazylia, pieprz Do smaku
Oliwa/Olej rzepakowy łyżka
Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Herbata zielona lub czerwona szklanka

Dzień 21


Posiłek I

Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Sałata 2 liście
Kiełki łyżka
Ser twarogowy chudy 2 plastry
Papryka ćwierć
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata Szklanka

Posiłek II

Sok z buraka szklanka
Pomarańcza 1 sztuka

Posiłek III

Zupa pieczarkowa talerz
Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem 2 sztuki
Woda z sokiem żurawinowym Szklanka

300 g chudego twarogu
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól, szczypta curry, szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie), liście bazylii,
3 czerwone papryki
2 żółte papryki

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry.
2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
3. Z wystudzonych papryk ściągamy skórę i kroimy w paski.
4. Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką masę. Ucieramy z przyprawami i liśćmi bazylii. Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku, ale tak, aby nie zdominował smaku.
5. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek, układamy paski papryki i zawijamy w rollsy.

Posiłek IV

Brzoskwinia średnia
Woda

Posiłek V

Twaróg chudy 3 plastry + 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Kiełki rzodkiewki łyżka
Zielony ogórek 6 plastrów
Chleb razowy kromka
Margaryna Pół łyżeczki
Herbata zielona z dodatkiem imbiru lub czerwona szklanka

Dzień 22


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Jabłko średnie
Cynamon Do smaku
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Kiwi 2 sztuki
Woda

Posiłek III

Marchew duża
Jabłko małe
Polędwiczki w sosie kurkowym (można zastąpić pieczarkami) 4 medaliony z łyżką sosu
Woda z sokiem żurawinowym Szklanka

jedna polędwiczka wieprzowa
3 gałązki selera
3 zielone liście pora
sól, pieprz
szklanka bulionu warzywnego

pół cebuli
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz
szklanka bulionu warzywny
2 łyżki mąki
100 ml śmietany 12 %
ziemniaki
koperek


Polędwiczkę kroimy w ok. 2 centymetrowe medaliony. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
3. Przekładamy do szybkowara wyłożonego liśćmi pora i selera. Wlewamy bulion, zamykamy i dusimy w szybkowarze ok. 7 minut licząc od momentu puszczenia pary. Jeśli nie mamy szybkowara dusimy w tradycyjny sposób do miękkości.
4. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2-3 minuty po czy zaklepujemy mąką. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę.
5. Gotowe polędwiczki podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polane sosem kurkowym. Całość posypujemy koperkiem.

Posiłek IV

Migały 10 sztuk
Woda

Posiłek V

Kefir Szklanka
Owoce mrożone szklanka
Banan mały
Otręby pszenne łyżka
Chrupkie pieczywo 2 kromki
Herbata zielona z imbirem lub czerwona szklanka

Dzień 23


Posiłek I

Chleb żytni 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Ser twarogowy chudy 1 plaster
Chuda szynka 1 plaster
Sałata lodowa 2 liście
Ogórek zielony 6 plastrów
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Banan duży
Woda

Posiłek III

Zupa pomidorowa z łyżką śmietany 12% - talerz
Kasza jęczmienna perłowa Pół woreczka po ugotowaniu
Zielona fasola szparagowa garść
Pulpety z szynki wieprzowej 2 pulpety
Sos pomidorowy łyżka
Woda z cytryną szklanka

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Wyjmujemy.
Odlewamy trochę rosołu. Zagęszczamy go koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek. Do sosu wkładamy pulpety. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

Posiłek IV

Jabłko Duże
Woda

Posiłek V

Jogurt naturalny Małe opakowanie
Muesli 3 łyżki
Żurawina suszona łyżka
Otręby pszenne łyżka
Herbata zielona z imbirem lub czerwona Szklanka




Dzień 24


Posiłek I

Chleb razowy 2 kromki
Ser twarożkowy ze szczypiorkiem 2 łyżki
Pomidor mały
Bazylia Do smaku
Woda z cytryną szklanka
Herbata lub kawa z mlekiem szklanka

Posiłek II


Ananas 4 krążki
Woda

Posiłek III

Tortilla pełnoziarnista 2 sztuki
Sałata lodowa 3 liście
Kiełki rzodkiewki łyżka
Ogórek kiszony 2 sztuki
Chuda szynka 3 plastry
Naturalny serek twarożkowy łyżka
Woda z cytryną szklanka

Tortillę smarujemy serkiem twarożkowym. Na to kładziemy kiełki i sałatę. Przykrywamy szynką i plasterkami kiszonego ogórka. Zwijamy w rulon.

Posiłek IV

Kiełbasa śląska r11; 1 sztuka
Woda

Posiłek V

Faszerowana cukinia 1 cała cukinia
Herbata zielona z imbirem lub czerwona Szklanka

jedna średnia cukinia
ćwiartka cebuli
50 gramów mozzarelli
łyżeczka oleju rzepakowego
imbir
sól
Cukinię wydrążamy. Miąższ siekamy w drobną kostkę. Wydrążone cukinie solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
2. W czasie w którym cukinie się podpiekają przygotowujemy farsz.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii. Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając.
4. Dodajemy ok. łyżkę imbiru. Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań.
5. Podpieczone cukinie wyjmujemy z piekarnika i uzupełniamy farszem. Zmniejszamy grzanie do 160 stopni.
6. Na koniec kładziemy pokrojoną w kawałki mozzarellę
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut .


Dzień 25


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Jabłko średnie
Cynamon Do smaku
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Otręby pszenne łyżka
Woda z cytryną szklanka
Herbata lub kawa z mlekiem szklanka

Posiłek II

Banan mały
Kiwi 1 sztuka
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Woda

Posiłek III

Leczo warzywne 300 g
Makaron razowy Garść
Woda z sokiem żurawinowym szklanka

2 czerwone papryki
szklanka mrożonego zielonego groszku
3 marchewki
2 pietruszki
6 pieczarek
pół małej cebuli
2 szklanki dobrze doprawionego rosołu (z kurczaka)
2 łyżki pasty pomidorowej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka klarowanego masła
łyżka śmietany 12%

1. Do garnka wkładamy pokrojoną w zasadzie dowolnie marchewkę i pietruszkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy do garnka.
3. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy na maleńkim ogniu aż się lekko zeszkli i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, aby papryka nie była rozgotowana. Ja wolę jak jest al dente.
4. Do warzyw dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilę ciągle mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną.

Posiłek IV

Budyń waniliowy miseczka 300 ml
Konfitura z wiśni r11; łyżka
Woda


Posiłek V

Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Chuda wędlina 2 plastry
Ogórek kiszony 2 sztuki
Sałata lodowa 2 liście
Herbata zielona z imbirem lub czerwona szklanka




Dzień 26


Posiłek I

Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Jogurt naturalny 2 łyżki
Twaróg chudy Pół kostki
Zielony ogórek 6 plastrów
Kiełki rzodkiewki Łyżka
Woda z cytryną Szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata Szklanka

Posiłek II

Jabłko Duże
Masło orzechowe łyżka
Woda

Posiłek III

Makaron razowy Garść
Bakłażan Połowa
Oliwa/ olej rzepakowy Łyżka
Granat Połowa
Ser twarogowy półtłusty Połowa kostki
Woda z sokiem żurawinowym Szklanka

Bakłażana kroimy w szerokie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy bakłażana, aż się przyrumieni. Solimy. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do niego bakłażana. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy pokruszoną twaróg i nasiona granatu.

Posiłek IV

Banan Średni
Woda

Posiłek V

Papryka czerwona Połowa
Cebula ćwierć
Pomidor połowa
Płatki migdałowe łyżka
Jogurt naturalny 3 łyżki
Koperek łyżka
Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Herbata zielona z imbirem lub czerwona

Paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.


Dzień 27


Posiłek I

Chleb razowy 2 kromki
Margaryna Łyżeczka
Chuda wędlina 2 plastry
Pomidor Połowa
Szczypiorek łyżka
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Ananas 4 plastry
Woda

Posiłek III

Roladki z cukinii i miętą 2 sztuki
Chleb chrupki 2 kromki
Herbata

2 cukinie
200 gram serka twarożkowego
garść liści mięty
sól

1. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Grillujemy na grillu bądź patelni grillowej. Solimy i studzimy.
2. Serek kozi mieszamy z pokrojonymi listkami mięty.
3. Wystudzone plasterki cukinii smarujemy serkiem i zwijamy w roladki.

Posiłek IV

Banan średni
Kiwi 1 sztuka

Posiłek V

Twaróg chudy 4 plastry + 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Kiełki rzodkiewki Łyżka
Pomidor Cały
Chleb razowy 2 kromki
Margaryna Łyżeczka
Herbata zielona z imbirem lub czerwona




Dzień 28


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Banan mały
Otręby pszenne Łyżka
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Woda z cytryną Szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Kiwi 2 sztuki
Wafle ryżowe 2 kromki
Woda

Posiłek III

Zupa jarzynowa gotowana na udkach z łyżką śmietany 12%
Pieczone udko z kurczaka 2 sztuki
Kasza jaglana Szklanka po ugotowaniu
Marchew mała
Jabłko małe
Nasiona słonecznika łyżeczka
Oliwa/Olej rzepakowy łyżka
Woda z sokiem żurawinowym

Posiłek IV

Mandarynki 2 sztuki
Woda

Posiłek V

Mozzarella Pół kulki
Pomidor mały
Bazylia Do smaku
Oliwa/Olej rzepakowy łyżka
Chleb razowy 2 kromki
Herbata zielona z imbirem lub czerwona

Dzień 29


Posiłek I

Muesli 4 łyżki
Żurawina suszona 2 łyżki
Banan Mały
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Jabłko Duże
Cynamon Do smaku
Woda

Posiłek III

Filet z ryby 1 filet
Koperek, pieprz cytrynowy Do smaku
Warzywa na patelnię Pół opakowania
Olej rzepakowy Łyżka
sól Do smaku
Herbata

Rybę zawijamy w folię z masłem, przyprawami i koperkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Podajemy z warzywami.

Posiłek IV

Gruszka średnia
Migdały 5 sztuk
Woda

Posiłek V

Sałata lodowa 4 liście
Papryka ćwierć
Ser feta 1/4 opakowania
Bazylia Do smaku
Oliwki (opcjonalnie) 6 sztuk
Sos winegret Łyżka
Herbata zielona z imbirem lub czerwona


Dzień 30


Posiłek I

Chleb razowy 2 kromki
Margaryna łyżeczka
Jogurt naturalny 3 łyżki
Twaróg chudy Pół kostki
Papryka zielona ćwierć
Woda z cytryną szklanka
Kawa z mlekiem lub herbata szklanka

Posiłek II

Kiwi sztuka
Banan średni

Posiłek III

Brązowy ryż Pół torebki po ugotowaniu
Cukinia połowa
Zielony groszek szklanka
Kiszony ogórek 2 sztuki
Cebula ćwierć
Seler naciowy 2 łodygi
Oliwa łyżka
Natka pietruszki łyżka
Sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie) Do smaku


Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.

Posiłek IV

Owoce mrożone Szklanka
Jogurt naturalny Szklanka
Woda

Posiłek V

Twaróg chudy Pół kostki
Kiełki rzodkiewki Łyżka
Jogurt naturalny Małe opakowanie
Sól do smaku
Chleb razowy 2 kromki
Herbata zielona z imbirem lub czerwona
Wino Lampka


Dodane przez Paulina Dietka
dnia 23/03/2016 20:10
0 Komentarzy
538 Czytań - Drukuj

Pyszny rosołek
- MG Elucha








Ktoś ostatnio powiedział mi, że nie potrafi zrobić dobrego rosołu. Mistrzem świata w jego robieniu nie jestem, ale mojej rodzince bardzo smakuje i zawsze szybko znika z talerzy, więc myślę, że może ktoś na tym skorzystać... umieszczę tu swój przepis :)

Składniki:

- korpus kurczaka
- 2 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- cebula
- por
- 3-4 marchewki
- pietruszka + natka
- seler
- lubczyk (opcjonalnie koperek)
- pieprz, sól, kurkuma

Wykonanie:
Korpus kurczaka myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu czekając, aż na powierzchni wody zbierze się "szum" i zbieram go łyżką. Następnie wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Dodaję odrobinę soli i gotuję nadal zbierając „szum” jeśli jeszcze się pojawia. Obieram cebulkę i opalam ją nad palnikiem, potem dodaję do zupy, która cały czas pyrka na wolnym ogniu. Trwa to około dobrej godziny. Często dłużej, gdy zasiedzę się na "fejsie", ale to akurat na plus, bo dobry rosół powinien długo pyrkać. W międzyczasie myję por i dodaję w całości, bo moja rodzinka za nim nie przepada i lepiej, żeby nie wiedziała, że w ich ulubionym rosołku było coś takiego (w całości łatwiej wyjąć niepostrzeżenie ). Następnie obieram marchew, seler oraz pietruszkę i kroję w słupki. Wrzucam do wywaru jakieś 20 minut przed końcem gotowania, bo nie lubię rozgotowanych warzyw.
Na końcu dodaję sól, pieprz i kurkumę , dzięki której rosół nabierze jeszcze bardziej złocistego koloru. Posypuję lubczykiem i natką pietruszki. Koperek też jest mile widziany :)
Smacznego!

powiększ


Taki rosołek najlepiej smakuje z domowym makaronem. Przepis znajdziecie
TUTAJ
Dodane przez MG Elucha
dnia 19/03/2016 21:17
0 Komentarzy
747 Czytań - Drukuj

Strona 4 z 63 < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
`REKLAMA

U NAS ZNAJDZIESZ COŚ DLA SIEBIE

;
1 2 3 4

ZAPRASZAMY DO KRÓTKIEJ REJESTRACJI I DO ROZMÓW NA FORUM
Design by: d4u.hut2.ruPowered by PHP-Fusion © 2003-20051903030 Unikalnych wizyt

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie