zwyczajni i niezwyczajni... w sieci
STARTFORUMBLOGIGALERIAKONTAKT/ WSPÓŁPRACADORADCA PRAWNYPORADY DIETETYKA
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Nawigacja
START
FORUM
BLOGI
GALERIA
LINKI

Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 138
Najnowszy Użytkownik: zetes

Ostatnio online
AlicjaSz02:15:22
MG Elucha07:40:57
Karolina13:51:31
Tomasz Cz 3 days
Asiunia 4 weeks
smallbob25 weeks
Andrzejon54 weeks
kruszynka9761 weeks
zetes65 weeks
CeeM98 weeks

POLUB NAS!

Pyszny rosołek
- MG Elucha








Ktoś ostatnio powiedział mi, że nie potrafi zrobić dobrego rosołu. Mistrzem świata w jego robieniu nie jestem, ale mojej rodzince bardzo smakuje i zawsze szybko znika z talerzy, więc myślę, że może ktoś na tym skorzystać... umieszczę tu swój przepis :)

Składniki:

- korpus kurczaka
- 2 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- cebula
- por
- 3-4 marchewki
- pietruszka + natka
- seler
- lubczyk (opcjonalnie koperek)
- pieprz, sól, kurkuma

Wykonanie:
Korpus kurczaka myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu czekając, aż na powierzchni wody zbierze się "szum" i zbieram go łyżką. Następnie wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Dodaję odrobinę soli i gotuję nadal zbierając „szum” jeśli jeszcze się pojawia. Obieram cebulkę i opalam ją nad palnikiem, potem dodaję do zupy, która cały czas pyrka na wolnym ogniu. Trwa to około dobrej godziny. Często dłużej, gdy zasiedzę się na "fejsie", ale to akurat na plus, bo dobry rosół powinien długo pyrkać. W międzyczasie myję por i dodaję w całości, bo moja rodzinka za nim nie przepada i lepiej, żeby nie wiedziała, że w ich ulubionym rosołku było coś takiego (w całości łatwiej wyjąć niepostrzeżenie ). Następnie obieram marchew, seler oraz pietruszkę i kroję w słupki. Wrzucam do wywaru jakieś 20 minut przed końcem gotowania, bo nie lubię rozgotowanych warzyw.
Na końcu dodaję sól, pieprz i kurkumę , dzięki której rosół nabierze jeszcze bardziej złocistego koloru. Posypuję lubczykiem i natką pietruszki. Koperek też jest mile widziany :)
Smacznego!

powiększ


Taki rosołek najlepiej smakuje z domowym makaronem. Przepis znajdziecie
TUTAJ
Dodane przez MG Elucha
dnia 19/03/2016 21:17
0 Komentarzy
1004 Czytań - Drukuj

Komentarze
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.

Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.

`REKLAMA

ZAPRASZAMY DO KRÓTKIEJ REJESTRACJI I DO ROZMÓW NA FORUM
Design by: d4u.hut2.ruPowered by PHP-Fusion © 2003-20052364132 Unikalnych wizyt

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie