zwyczajni i niezwyczajni... w sieci
STARTFORUMBLOGIGALERIAKONTAKT/ WSPÓŁPRACADORADCA PRAWNYPORADY DIETETYKA
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Nawigacja
START
FORUM
BLOGI
GALERIA
LINKI

Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 138
Najnowszy Użytkownik: zetes

Ostatnio online
AlicjaSz01:36:17
MG Elucha07:01:52
Karolina13:12:26
Tomasz Cz 3 days
Asiunia 4 weeks
smallbob25 weeks
Andrzejon54 weeks
kruszynka9761 weeks
zetes65 weeks
CeeM98 weeks

POLUB NAS!

Pieczona łopatka wieprzowa - pyszna!
- MG Elucha

 

 

 

 

W kuchni cenię sobie prostotę. Nie lubię tracić czasu na skomplikowane dania, bo zwykle mi nie wychodzą, a już na pewno, gdy się staram, żeby wyszły Mrugnięcie

Poniższy przepis ściągnęłam z sieci.

Danie wyszło pyszne, więc szczerze polecam.

 

 

 

Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut. Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.

Smacznego!

 

 

photo 1

 

photo 2

 

Przepis pochodzi ze strony:

http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com

Dodane przez MG Elucha
dnia 17/02/2015 14:16
2 Komentarzy
682 Czytań - Drukuj

Komentarze
Karolina dnia 17/02/2015 14:56
Marynate robie inna i mi3so zwykle 2 dni w lodowce, w rekawie z przyprawami lezakuje. Robie tak schab, szynke czy łopatkę. Dobre do obiadu z sosem ale także na kanapki.
MG Elucha dnia 17/02/2015 16:24
Ja bez sosu robiłam, ale wyszła bardzo soczysta. Podałam z frytkami i ogórkiem, ale bardziej nęciła mnie do tego kapustka kiszona.

Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.

Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.

`REKLAMA

ZAPRASZAMY DO KRÓTKIEJ REJESTRACJI I DO ROZMÓW NA FORUM
Design by: d4u.hut2.ruPowered by PHP-Fusion © 2003-20052364110 Unikalnych wizyt

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie