zwyczajni i niezwyczajni... w sieci
STARTFORUMBLOGIGALERIAKONTAKT/ WSPÓŁPRACADORADCA PRAWNYPORADY DIETETYKA
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Nawigacja
START
FORUM
BLOGI
GALERIA
LINKI

Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 133
Najnowszy Użytkownik: Merlinscamn

Ostatnio online
Karolina00:10:26
AlicjaSz03:48:56
Merlinscamn14:38:40
MG Elucha16:43:23
Tomasz Cz 1 day
Asiunia 1 day
wehnRhync 6 weeks
andriu 6 weeks
PraZmaGah13 weeks
PoBoGah15 weeks

NASZE BLOGI

Jeżeli i Ty masz ochotę prowadzić tu swój blog

(oczywiście bezpłatnie),

zarejestruj się

i napisz

Prywatną Wiadomość (PW) do Administratora


DARMOWA PORADA PRAWNA


POLUB NAS!


WITAMY :)

Moje śliczne grzeczne dziecko
- Asiunia






Mimo że czasu mało, to kilka słów trzeba napisać.
Moja urodzona 20.07.17 córeczka jest idealna:)
Od początku dzielnie znosi przeciwności, jakie zsyła los. Dzielna była przy pobieraniu krwi, przy różnych rzeczach, które przy niej robiono w szpitalu. Każde badanie - krzyku mało, raczej nieograniczona cierpliwość do ludzi, którzy przy niej majstrowali.
Cierpliwa również w domu - gdy mama uczyła się ubierać ją, nawet nie pisnęła, że trwa to troszeczkę dłużej. Kiedy kąpieli do ideału było daleko, ona cierpliwa jak zwykle.
Przyznaję, że mama od niej czerpała ( i czerpie) cierpliwość.

Mama tak w ogóle to jest zaskoczona, że taki cud ma w domu.

Trzy niedawne noce, kiedy trzeba było jeszcze bardziej ograniczyć krótki już sen, bo dziecku coś się działo z żołądkiem, przeszły jakoś, chociaż ciężko było.

Co do imienia, to znajomi wiedzą, że trudno było wybrać. Po przyjściu na świat córeczki, nic mamy nagle nie oświeciło. Natomiast po głowie zaczęły chodzić różne znane fragmenty filmów czy też piosenek z imieniem Kasia. I tak zostało - Katarzyna Maria.

Dziś na wizycie patronażowej u lekarza okazało się, że wszystko jest ok. Radość mamy i duma towarzyszyła tej informacji.
Tylko jeszcze myślimy, co będzie z tym torbielem, który miał się wchłonąć, a jeszcze siedzi w główce. Mama na razie usiłuje się nie martwić, jest czas na to, aby było ok.

Któregoś dnia mama pomyślała, że jest zakochana. W małej kobietce. I że ma w sobie miłość.

Dodane przez Asiunia
dnia 17/08/2017 23:02
0 Komentarzy
17 Czytań - Drukuj

sierpień 2017
- MG Elucha



















#szymany #lotnisko #szczytno #mazury #airport #mazuryairport

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)



Dodane przez MG Elucha
dnia 12/08/2017 21:35
0 Komentarzy
56 Czytań - Drukuj

Astronomia czyli... spadające gwiazdy w Parku Centralnym
- Tomasz Cz






W czwartek 10 sierpnia będziemy świadkami wyjątkowego zjawiska astronomicznego - maksimum roju meteorów. Zachęcamy zatem do wspólnego podziwiania spadających gwiazd w Parku Centralnym w Olsztynie.

Poza atrakcjami na niebie, można będzie poszerzyć swoją wiedzę astronomiczną i twórczo spędzić czas. W programie m.in. rodzinne aktywności animacyjne takie jak warsztaty tworzenia pudełek na spadające gwiazdy, akcja "Życzenia do spadających gwiazd", instalacja "Dotrzyj do jądra komety" dla tych, którzy nie boją się gimnastyki i są ciekawi tego, jak wygląda wnętrze komety oraz stanowiska ekspertów, na których można będzie dowiedzieć się jak używać obrotowej mapy nieba oraz zobaczyć profesjonalny symulator lotów.

Około godz. 22:00 organizatorzy zapraszają na astronomiczne opowieści Magdaleny Pilskiej-Piotrowskiej o niebie, przy akompaniamencie muzycznym Magdaleny Piotrowskiej (harfa) i Macieja Lubienieckiego (bodhrán) oraz niezwykłym poczęstunku; literackich cytatach o gwiazdach. Do dyspozycji uczestników będą leżaki, ale ich liczba jest ograniczona, dlatego można wziąć ze sobą koce. Tego wieczora odbędą się również prelekcje w Muzeum Nowoczesności.

19:00 - Łzy św. Wawrzyńca (Magdalena Pilska-Piotrowska)
20:00 - Lodowe skamieliny układu słonecznego (Jacek Drążkowski)
21:00 - Tajemnice spadającej gwiazdy (Jacek Szubiakowski)
22:00 - Z czym zderza się Ziemia (Andrzej Pilski)

Wydarzenie rozpoczyna się o 19:00 i potrwa do 23:00. Wstęp jest wolny.

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 08/08/2017 18:12
0 Komentarzy
14 Czytań - Drukuj

Przyroda czyli....Nietoperz w domu....
- Tomasz Cz







Nietoperz w mieszkaniu? To nie problem

Nietoperze wlatujące do mieszkań nie stanowią dla ludzi zagrożenia - nie wplątują się we włosy i nigdy nie atakują ludzi. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Ochrony Przyrody "Salamandra" tłumaczą, jak postąpić, kiedy w domu zawita taki pożyteczny, lecz zdezorientowany przybysz.

Jak co roku w drugiej połowie lipce w biurze Polskiego Towarzystwa Ochrony Przyrody "Salamandra" i innych podobnych organizacji urywają się telefony ze zgłoszeniami "problemów" dotyczących nietoperzy. Młode nietoperze, po raz pierwszy opuszczające schronienia na strychach, czasami mylą się...

Rano zauważyłem nietoperza wiszącego na firance. Żona bardzo się go boi. Co mam zrobić? to jeden z najczęstszych rodzajów zgłoszeń, jakie obecnie otrzymujemy"; mówi dr Andrzej Kepel, przyrodnik z PTOP "Salamandra". Odbywające swoje pierwsze loty, urodzone w tym roku karliki i mroczki, rzadziej także przedstawiciele innych rodzajów nietoperzy, czasami "błądzą", i zamiast powrócić na strych czy w szczeliny w budynku, wlatują przez otwarte okno do pomieszczeń zamieszkałych przez ludzi.

Bywa też, że w tym okresie nietoperzowa młódź zachowuje się dość hałaśliwie, przez co właściciele domów odkrywają, że (zwykle już od około co najmniej trzech miesięcy) mają latających sąsiadów.

"Praktyka wskazuje, że problemy te w miażdżącej większości przypadków skończą się w ciągu co najwyżej dwóch tygodni, gdy młode nietoperze zdobędą większe lotnicze doświadczenie, a wkrótce potem, gdy opuszczą wiosenno-letnie schronienie"; wyjaśnia dr Kepel.
Warto zaznaczyć, że młode nietoperze wlatujące do mieszkań nie stanowią dla nikogo żadnego zagrożenia.

Zwierzęta te żywią się owadami (wg różnych szacunków; jeden nietoperz może zjeść w jedną noc dwa do trzech tysięcy komarów!), nie wplątują się we włosy i nigdy nie atakują ludzi! Mogą próbować gryźć jedynie, gdy ktoś niefrasobliwie chwyta je w gołe ręce.

Aby usunąć nietoperza zabłąkanego w mieszkaniu należy poczekać, aż gdzieś usiądzie lub zawiśnie. Wówczas zdecydowanym ruchem przykrywamy go jakimś pojemnikiem (pudełkiem, garnkiem itp.), a od spodu wsuwamy tekturkę czy gazetę. Tak schwytanego nietoperza można wynieść na zewnątrz i uwolnić. Przy tej metodzie jest najmniejsze ryzyko, że zrobi się zwierzęciu krzywdę.

Jeśli nietoperza zauważyliśmy za dnia, z uwolnieniem najlepiej poczekać do wieczora.

Podano za PAP - Nauka w Polsce - zan

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 01/08/2017 16:21
0 Komentarzy
18 Czytań - Drukuj

lipiec 2017 raz jeszcze
- MG Elucha







#starejabłonki🌳🍎🍏 #biwak ⛺#jezioro 🏊 #szelągwielki 🌊#zachódsłońca #niebo #mazury #lake #sunset #sky

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)




#plażing #smażing #opalanko #pomost #starejabłonki #biwak #stopy #mazury #reset

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)




#biwakujemy #starejabłonki #biwak #namiot

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)





Dodane przez MG Elucha
dnia 31/07/2017 23:00
0 Komentarzy
13 Czytań - Drukuj

Medycyna czyli...przeżycia bliskie śmierci.....
- Tomasz Cz






Naukowcy z Uniwersytetu w Liège przyjrzeli się temu, jak wygląda przebieg doświadczeń z pogranicza śmierci. Okazuje się, że istnieją w nich stałe elementy, ale są też różnice.

Autorzy pracy postanowili usystematyzować towarzyszące umieraniu doświadczenia (ang. near death experiences - NDE), nierzadko opisywane przez ludzi, którzy przeżyli np. śmierć kliniczną.

"Według naszej najlepszej wiedzy żadne badanie formalnie i rygorystycznie nie pozwoliło dotąd sprawdzić, czy przeżycia w NDE mają stałą chronologię i zawierają te same elementy" - mówi Charlotte Martial - jedna z autorek badania, które miało na te pytania odpowiedzieć.

Z oczywistych względów badacze mogli posługiwać się tylko przeżytymi już wcześniej przez różne osoby doświadczeniami. Przeanalizowali więc 154 opisy takich zdarzeń.

Analiza pokazała dużą regularność przeżyć. Aż 80 proc. osób doświadczyło uczucia spokoju, 69 proc. widziała jasne światło, a 64 proc. miała wrażenie kontaktu z duchami czy ludźmi. Rzadko pojawiała się gonitwa myśli (5 proc) i wizje związane z przyszłością (4 proc.).

Kolejność doświadczeń też cechowała się pewną regularnością, ale w tym przypadku różnice były większe. Aż 35 proc., czyli najwięcej uczestników badania, doznało najpierw uczucia wychodzenia z ciała. Tymczasem całe przeżycie w największej liczbie przypadków (36 proc.) kończyło się powrotem do ciała.

Najczęściej pojawiały się doznania według następującego scenariusza: osoba czuła, że opuszcza ciało, potem widziała tunel, następnie jasne światło, po czym ogarniało ją odczucie spokoju. Jednak pojawiało się ono tylko u sześciu osób.

"Nasze wyniki sugerują, że doświadczenia z pogranicza śmierci mogą nie zawierać wszystkich elementów i elementy te nie wydają się występować w ustalonym porządku" - opowiada Charlotte Martial. "To stwarza ważne pytania o to, jakie aspekty doświadczeń z pogranicza śmierci mogą być uznane za uniwersalne, a jakie nie" - mówi badaczka. Proponuje ona dalsze prace, które sprawdzą podłoże neurologiczne badanych doznań oraz ich związek z ludzkimi oczekiwaniami i wpływem kultury.

Podano za PAP - Serwisu Nauka w Polsce - mat/ zan/

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 31/07/2017 16:34
0 Komentarzy
27 Czytań - Drukuj

Kuchnia pełna niespodzianek czyli....owady....
- Tomasz Cz






Niewykluczone, że owady na naszych talerzach to przyszłość i to niekoniecznie daleka; są tańsze niż wołowina, a ich hodowla nie obciąża tak środowiska jak hodowla rzeźnych zwierząt uważa dr Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Owady są dziś częścią codziennej diety mieszkańców 80 proc. krajów na świecie. "Są to kraje pasa równikowego, znacznie cieplejsze niż nasz. Owady jada się w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, Oceanii i Afryce. Jak widać, to my w tej kwestii jesteśmy w mniejszości.

Zdaniem naukowiec niewykluczone, że owady na talerzach Europejczyków pojawią się w niedalekiej przyszłości. Ekspertka wskazuje, że - po pierwsze -hodowla owadów jest tańsza niż na przykład wołowiny. Po drugie, przy ich hodowli nie są emitowane do atmosfery duże ilości gazów cieplarnianych czy amoniaku, co nieuchronnie towarzyszy wielkim hodowlom bydła. Po trzecie, w obliczu braku wody pitnej w wielu rejonach świata, niebagatelne znaczenie ma też fakt, że owady potrzebują wody znacznie mniej niż jakiekolwiek inne, duże zwierzęta - podkreśliła.

Dr Żołnierczyk zwróciła uwagę na wartości odżywcze owadziego mięsa. Owady mają znacznie więcej białka niż tłuszczu w porównaniu na przykład z wołowiną. Larwy będą miały więcej tłuszczu niż dorosłe owady, ale wciąż mniej niż inne gatunki mięsar1; - powiedziała. Dlatego też, jej zdaniem, potrawy z owadami są dietetyczne, bo mniej kaloryczne.

Specjalistka dodała, że obecnie współpracuje z naukowcami z Politechniki Wrocławskiej w ramach projektu, którego celem jest zbadanie biodostępności takich pierwiastków jak wapń czy żelazo w owadzim mięsie.

Rozmówczyni PAP zauważyła przy tym, że już dziś, choć nieświadomie, jemy produkty pochodzące z owadów. Owady są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, choćby barwnik E120, czyli koszenila, który daje piękny, czerwony kolor, a powstaje z pluskwiaków - czerwców kaktusowych. Dodawany jest do napojów czy przecierów owocowych przypomniała.

Jako przykład potraw z owadów czy innych bezkręgowców podała toffi z dżdżownicami i brownie z larwami mącznika. Najpierw, po zebraniu, dżdżownice zostały przegłodzone, następnie obgotowane i zmiksowane. Zarówno cukierki, jak i brownie były smaczne. Musimy również mieć na uwadze, że przewód pokarmowy owadów zasiedlają mikroorganizmy i pasożyty, które mogą być dla nas niebezpieczne, w związku z tym konieczna jest kontrola mikrobiologiczna, jak zresztą w przypadku wszystkich produktów spożywczych - powiedziała.

Materiały naukowe, które są udostępniane w ramach AZON, powstały w trakcie badań, działań edukacyjnych i popularyzatorskich. Zbiory są zintegrowane i przygotowane tak, aby łatwo je było przeszukiwać, używać ich i wykorzystywać, np. w nauce czy biznesie.

Podano za PAP - Nauka w Polsce, Piotr Doczekalski

Dodane przez
dnia 31/07/2017 16:33
0 Komentarzy
24 Czytań - Drukuj

Kuchnia pełna niespodzianek czyli....owady....
- Tomasz Cz






Niewykluczone, że owady na naszych talerzach to przyszłość i to niekoniecznie daleka; są tańsze niż wołowina, a ich hodowla nie obciąża tak środowiska jak hodowla rzeźnych zwierząt uważa dr Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Owady są dziś częścią codziennej diety mieszkańców 80 proc. krajów na świecie. "Są to kraje pasa równikowego, znacznie cieplejsze niż nasz. Owady jada się w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, Oceanii i Afryce. Jak widać, to my w tej kwestii jesteśmy w mniejszości.

Zdaniem naukowiec niewykluczone, że owady na talerzach Europejczyków pojawią się w niedalekiej przyszłości. Ekspertka wskazuje, że - po pierwsze -hodowla owadów jest tańsza niż na przykład wołowiny. Po drugie, przy ich hodowli nie są emitowane do atmosfery duże ilości gazów cieplarnianych czy amoniaku, co nieuchronnie towarzyszy wielkim hodowlom bydła. Po trzecie, w obliczu braku wody pitnej w wielu rejonach świata, niebagatelne znaczenie ma też fakt, że owady potrzebują wody znacznie mniej niż jakiekolwiek inne, duże zwierzęta - podkreśliła.

Dr Żołnierczyk zwróciła uwagę na wartości odżywcze owadziego mięsa. Owady mają znacznie więcej białka niż tłuszczu w porównaniu na przykład z wołowiną. Larwy będą miały więcej tłuszczu niż dorosłe owady, ale wciąż mniej niż inne gatunki mięsar1; - powiedziała. Dlatego też, jej zdaniem, potrawy z owadami są dietetyczne, bo mniej kaloryczne.

Specjalistka dodała, że obecnie współpracuje z naukowcami z Politechniki Wrocławskiej w ramach projektu, którego celem jest zbadanie biodostępności takich pierwiastków jak wapń czy żelazo w owadzim mięsie.

Rozmówczyni PAP zauważyła przy tym, że już dziś, choć nieświadomie, jemy produkty pochodzące z owadów. Owady są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, choćby barwnik E120, czyli koszenila, który daje piękny, czerwony kolor, a powstaje z pluskwiaków - czerwców kaktusowych. Dodawany jest do napojów czy przecierów owocowych przypomniała.

Jako przykład potraw z owadów czy innych bezkręgowców podała toffi z dżdżownicami i brownie z larwami mącznika. Najpierw, po zebraniu, dżdżownice zostały przegłodzone, następnie obgotowane i zmiksowane. Zarówno cukierki, jak i brownie były smaczne. Musimy również mieć na uwadze, że przewód pokarmowy owadów zasiedlają mikroorganizmy i pasożyty, które mogą być dla nas niebezpieczne, w związku z tym konieczna jest kontrola mikrobiologiczna, jak zresztą w przypadku wszystkich produktów spożywczych - powiedziała.

Materiały naukowe, które są udostępniane w ramach AZON, powstały w trakcie badań, działań edukacyjnych i popularyzatorskich. Zbiory są zintegrowane i przygotowane tak, aby łatwo je było przeszukiwać, używać ich i wykorzystywać, np. w nauce czy biznesie.

Podano za PAP - Nauka w Polsce, Piotr Doczekalski

Dodane przez Tomasz Cz
dnia 31/07/2017 16:33
0 Komentarzy
19 Czytań - Drukuj

lipiec 2017
- MG Elucha



Trasa rowerowa Biskupiec - Rukławki... całkiem przyjemnie się tam jeździ. Często można spotkać sarny na łąkach, przy lesie. Kiedyś je "ustrzelę" lustrzanką :)




Dodane przez MG Elucha
dnia 13/07/2017 21:45
0 Komentarzy
41 Czytań - Drukuj

czerwiec 2017
- MG Elucha



Kilka czerwcowych kadrów...

Krajobraz po burzy... #biskupiec #biskupiecreszelski #burza #drzewa #połamane 🌳🍃☇☈⛈⛆🌩

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)




#dobrywieczór 😘💙💚 #czasnarelaks😎😎 #blackandwhite #bnw #blackandwhite_splash #bnw_splash #water 🌊

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)





Prawie jak Stonehenge 😀 #dobrywieczór #stonehenge #nowaholandia #elbląg

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)


Dodane przez MG Elucha
dnia 24/06/2017 22:33
0 Komentarzy
77 Czytań - Drukuj

31 maj 2017
- MG Elucha








A każde drzewo, to okruch wieczności...🌳 #biskupiec #drzewo #liście #natura #zieleń #kora #zielonomi #tree #green #canoneos1300D #canon

Post udostępniony przez 💟 Eluchi '79 ® (@zwyczajna_niezwyczajna)


Dodane przez MG Elucha
dnia 31/05/2017 23:27
0 Komentarzy
99 Czytań - Drukuj

Strona 1 z 64 1 2 3 4 > >>
UWAGA ADMINISTRATORA

Aby mieć pełen dostęp do serwisu zarejestruj się już teraz!

U W A G A !
Strona może działać niepoprawnie w przeglądarce

Internet Explorer

Zaleca się korzystanie z :


`REKLAMA

U NAS ZNAJDZIESZ COŚ DLA SIEBIE

;
1 2 3 4

ZAPRASZAMY DO KRÓTKIEJ REJESTRACJI I DO ROZMÓW NA FORUM
Design by: d4u.hut2.ruPowered by PHP-Fusion © 2003-20051910778 Unikalnych wizyt

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie